Dyb lytning

i en struktureret ramme

Som metode, anvender jeg dyb lytning i en struktureret ramme til, at afdække de dybdeliggende problematikker og usynlige ressourcer, der ligger i forretningen.

Dyb lytning er en metode, hvor man lytter så dybt og fordomsfrit, at folk bliver klarere på, hvad de mener undervejs i samtalen og dermed også bliver klogere på sig selv. At blive ”udsat for” dyb lytning er altså både afklarende, fordybende og reflekterende i sig selv.

Metoden giver TID i starten af processen, så det der er problemerne, får PLADS til at komme frem.

Formen er dialogbaseret i 1:1 samtaler og bygger på TID, RO og TILLID. I samtalerne er individet i fokus og enhver behandles med lige stor seriøsitet, respekt og fortrolighed. Samtaledeltagerne vil opleve at blive mødt, hørt og set. Ligesom de vil få et sjældent åndehul i dagligdagen i form af reelt rum til refleksion.

Tid og refleksion er godt for hjernen og udviklende for kreativiteten. På samme måde som, at pauser faktisk gør os mere effektive. Mange af os ved det egentligt godt, men det er de færreste, som rent faktisk tillader sig selv, at stoppe op i en travl hverdag og prioritere det.

  • Hvad ville der ske, hvis du prioriterede det – ikke blot for dig selv, men også på vegne af dine medarbejdere? 

  • Hvor langt kunne I rykke jer, hvis du endda samtidig fik indblik i de vigtigste ændringsforslag og afgørende guldkorn, der kommer ud af denne refleksion?

Modellen illustrerer forskellige niveauer af viden, som ligger hos medarbejderne og dermed af samlet bevidsthed i virksomheden. Først på trin 5, kan dette, som ellers lå ubevidst, ikke-formuleret, usagt eller uhørt blive omsat til handling.

Gennem dyb lytning i samtale-delen, åbner processen op for de dybereliggende niveauer af viden og hjælper dem frem til niveau 5, hvorefter det skriftlige materiale sikrer, at kritisk viden når frem til de relevante personer og det dermed kan omsættes til hensigtsmæssig handling.

Niveauer af viden:

  1. Ubevidst (ikke-tilgængeligt, men kan blive det gennem dyb lytning)
  2. Bevidst, men ikke formuleret/ikke dømt væsentligt af personen selv
  3. Bevidst og formuleret, men ikke sagt højt (til de relevante personer)
  4. Bevidst og formuleret og sagt højt, men ikke hørt/taget alvorligt
  5. Bevidst, formuleret, sagt højt OG hørt af de relevante personer.

Hvorfor bruge en ekstern?

I denne proces, er det nødvendigt med en ekstern konsulent, fordi:

  • Der er grænser for, hvad man som medarbejder kan/vil sige højt internt.
  • Som intern er det svært at forholde sig åbent og ukritisk til udsagn om virksomheden.
  • Både det, der ligger ubevidst og det, der er ikke-formuleret/ikke dømt væsentligt, kommer langt bedre frem i lyset, når folk bliver givet en stund med dyb lytning i et fortroligt og tillidsfuldt rum og får mulighed for at reflektere i dybden, hvilket der sjældent er tid til eller mulighed for at tilbyde internt.

Reducér frustrationer og udløs uudnyttet potentiale